Δημοφιλείς αναρτήσεις

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Κοιλιοκάκη


14-20 Μαΐου
εβδομάδα ενημέρωσης / γνωστοποίησης / πληροφόρησης           για την ΚΟΙΛΙΟΚΑΚΗ

από Greek Celiac Info - Περί Κοιλιοκάκης & Γλουτένης, Κυριακή, 13 Μαΐου 2012 στις 12:40 μ.μ. ·

Η εβδομάδα που ακολουθεί (14-20 Μαιου)  είναι αφιερωμένη στην ενημέρωση , ευαισθητοποίηση, πληροφόρηση του κοινού, όχι όμως μόνον ενός ειδικού κοινού  όπως οι γιατροί ( για έγκαιρη διάγνωση δίχως χρονοβόρες καθυστερήσεις) αλλά του ευρύτερου κοινού ….

Γιατί μας ενδιαφέρει …

να γνωρίζει  ο φαρμακοποιός μας … (Γιατί άραγε παραγγέλλουμε ψωμί , ζυμαρικά, αλεύρια  από το φαρμακείο… Τι ιδιαιτερότητα έχουν τα τρόφιμα αυτά, Γιατί όταν καθυστερεί η παραγγελία εμείς αγωνιούμε, Για να μην βλέπουμε την απορία στα μάτια τους όταν παραγγέλλουμε σοκοφρετες , μαγιά ή μπεικιν απο το φαρμακείο τους…) 

να γνωρίζει ο εστιάτορας… ( Γιατί άραγε ζητάμε, ενίοτε και παρακαλάμε και εν τέλει απαιτούμε  ιδιαίτερη προσοχή στην δική μας παραγγελιά ; ξεχωριστή σχάρα για τα ψητά μας, να λείπουν οι σάλτσες οι περίπλοκες , να μην υπάρχει αλεύρι ,μακριά από ψίχουλα το φαγητό μας, τα μαχαιροπήρουνα να μην είναι στην ψωμιέρα κλπ κλπ… Δεν είμαστε υποχόνδριοι… απλά ακολουθούμε τις υποδείξεις των γιατρών μας, όσο και αν ηχεί περίεργο) 

να γνωρίζει ο φίλος μας  (γιατί στις γιορτές και στα πάρτι τα παιδικά εκείνη η μαμά κουβαλά ταπερακια σε κάθε συγκέντρωση?  Γιατί η φίλη μου δεν κάνει να φάει από την δική μου σοκολάτα? Γιατί ποτέ δεν παραγγέλνει μπύρα? «σοβαρά δεν μπορείς να φας πίτα με γύρο?

να γνωρίζει ο συγγενής κ ο γνωστός…  (γιατί είμαστε «ακατάδεκτοι» και «μίζεροι» στα κεράσματα? «Όχι γιαγιά , όσο και να επιμένεις δεν θα το φάω το μπακλαβά σου, και ναι δεν κάνω διάτα») 

να γνωρίζει ο νηπιαγωγός κ ο δάσκαλος…(Γιατί εκείνο το νήπιο δεν κάνει να παίζει με πλαστελίνες? Γιατί δεν πρέπει να ρίξουν ψίχουλα στο φαΐ του  τα αλλά παιδάκια ? γιατί δεν τρώει τυροπιτά στο διάλειμμα? Γιατί στις εκδρομές κουβαλά το δικό του ξέχωρο φαγητό, γιατί στις σχολικές γιορτές τα εδέσματα είναι απαγορευτικά?) 

να γνωρίζει ο φούρναρης…( Για να μην πουλάει το καλαμποκοψωμο σαν ελεύθερο γλουτενης κατάλληλο για κοιλιοκακικους, για να πληροφορηθεί πως ένα προϊόν του είναι κατάλληλο όταν απολείπουν τα ίχνη γλουτενης κ όλοι οι κίνδυνοι επιμόλυνσης) 

να γνωρίζει ο ιδιοκτήτης σούπερ μαρκετ…( γιατί ζητάμε να φέρουν εκείνο το παράξενο αλεύρι που γράφει «χωρίς γλουτενη» κ να το τοποθετήσουν σε σταντ μακριά από τα κοινά αλευρά, γιατί αναζητάμε αγωνιωδώς το σήμα με το στάχυ, γιατί δίνουμε παραγγελιά για ειδικά ζυμαρικά , γιατί επιμένουμε σε κάθε προϊόν να διαβάζουμε εξονυχιστικά την ετικέτα, γιατί στο καλάθι μας ποτέ δεν θα μπει ψωμί για τοστ κλπ κλπ) 

να γνωρίζει ο σερβιτόρος στις καφετερίες ( γιατί το τσάι μας δεν πρέπει να είναι αρωματικό, γιατί θέλουμε συγκεκριμένη μάρκα καφέ, γιατί βγάζουμε φλύκταινες όταν ο καφές συνοδεύεται με κρουασανακι, μπισκοτάκι , λουκουμά…..) 

Αυτή για μας είναι η κοιλιοκάκη… πέρα από όρους επιστημονικούς, πέρα από ιατρικές έρευνες, πέρα από εξετάσεις κ διαγνώσεις… Είναι μια νόσος , μια κατάσταση που επηρεάζει στο μέγιστο την καθημερινότητα μας, τις συνήθειες ολόκληρης της οικογένειας, μια νόσος που απαιτεί την συμπαράσταση , την προσαρμογή κ την ενημέρωση του φιλικού κ συγγενικού περιβάλλοντος…
Αρχή φόρμας
Τέλος φόρμας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου